Historie

Historie van het netwerk

Terugblik

Het Regionaal netwerk mbo-hbo Noord-Holland/Flevoland (hierna: Regionaal netwerk) is rond 1997 opgericht. Belangrijkste doelstelling was dat mbo- en hbo-instellingen elkaar beter leerden kennen en elkaar informeerden over actuele ontwikkelingen binnen hun eigen sector. Daarnaast werden verdergaande vormen van samenwerking aangegaan (bijvoorbeeld gezamenlijke voorlichtingsactiviteiten en het ontwikkelen en uitvoeren van doorstroomprogramma’s, zoals het keuzedeel Voorbereiding hbo).

Deelnemers

In de lijst van deelnemende instellingen zijn door de loop der tijd veel veranderingen opgetreden, vooral door fusies en andere organisatorische veranderingen. Zo zijn het Regio College en Horizon College gefuseerd en heten nu Talland, Kop van NH en Clusius College heten nu Vonk en is de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten toegetreden tot het Bestuurlijk overleg. Daarmee zijn nu vrijwel alle bekostigde mbo- en hbo-instellingen in Noord-Holland en Flevoland onderdeel van het Regionaal netwerk.

Context

Het Regionaal netwerk is niet uniek in Nederland. Vrijwel alle grote hogescholen werken samen met de mbo-instellingen in hun regio. Vorm en inhoud verschilt. De netwerken in Noord-Nederland en Rotterdam zijn bekende voorbeelden van goed ontwikkelde mbo-hbo-netwerken. Regionale samenwerking tussen mbo- en hbo-instellingen wordt door de minister van OCW gestimuleerd.

Drie niveaus

Binnen het Regionaal netwerk wordt op drie niveaus samengewerkt: het Bestuurlijk overleg, de algemeen georiënteerde Netwerkgroep van beleidsadviseurs en de sectorgroepen, die worden omgevormd tot themagroepen. De verbindende factor tussen de leden van de Netwerkgroep is het bindende thema doorstroom mbo-hbo.

Convenanten over doorstroomprogramma’s en keuzedeel Voorbereiding hbo

Een aantal maal heeft het Bestuurlijk overleg een convenant afgesloten over doorstroomprogramma’s voor de sector Economie en in 2014 over samenwerking ten aanzien van het keuzedeel Voorbereiding hbo. In studiejaar 2023-2024 is de opzet en inhoud van de keuzedelen geëvalueerd. Met deze informatie en een aantal focusgroepen maken we een aantal scenario’s, die in studiejaar 2024-2025 worden omgezet in nieuwe bestuurlijke afspraken.

Doorstroomprogramma’s, overzicht van verleden tot heden

Bij de convenanten over doorstroomprogramma’s voor de sector Economie lag de focus op een betere aansluiting en een verkorting van de totale studieduur. Met de komst van de Wet Versterking bestuur (2011) zijn deze afspraken in een ander daglicht komen te staan. Deze wet versterkt de rol en positie van de examencommissies in het hoger onderwijs en scherpt deze verder aan. Deze commissies worden ingesteld door de colleges van bestuur maar functioneren onafhankelijk van het management en hebben een eigen verantwoordelijkheid, onder andere ten aanzien van het toekennen van vrijstellingen. Deze veranderingen maken het feitelijk onmogelijk regionale convenanten af te spreken tussen mbo- en hbo-instellingen gericht op het verkorten van de studieduur in het hbo. Tegenwoordig ligt de focus niet meer zozeer op verkorting van de studieduur (toekennen van vrijstellingen) maar op het inhoudelijk verbeteren van de aansluiting.

Nieuwe ontwikkelingen maken dat mhbo-routes weer worden opgetuigd. Met name het ROCvAF leiden op met Windesheim en Drechtstede. De laatste is geen bekostigde hbo. Binnen het RN NHF is nu het gesprek gaande om te kijken welke mogelijkheden er zijn om de student van dienst te zijn, zoals doorstroom mbo-AD-bachelor.

Keuzedeel Voorbereiding hbo

De introductie van keuzedelen in het mbo (die ook gericht kunnen zijn op doorstroom) bood nieuwe mogelijkheden voor het Regionaal netwerk. Vanuit het Bestuurlijk overleg is een coördinator keuzedelen binnen het RN NHF aangesteld.

  • Om een nieuwe impuls te geven aan de verbetering van de doorstroom mbo-hbo hebben de bestuurders van het Regionaal netwerk begin 2014 opnieuw een convenant afgesloten. Hieruit is de handreiking generieke doorstroommodule mbo-hbo voortgekomen, als onderdeel van het mbo-curriculum maar ontwikkeld en uitgewerkt door mbo- én hbo-docenten. Op basis van deze handreiking is per sector het regionale keuzedeel Voorbereiding hbo ontwikkeld.
  • In studiejaar 2023-2024 doen in totaal 1.440 mbo-studenten mee aan een sector gebonden keuzedeel Voorbereiding hbo in de regio Noord Holland/Flevoland.
  • Voor de inzet van de hbo-instellingen bij de uitvoering van de keuzedelen is in het Bestuurlijk overleg een afspraak gemaakt voor doorbelasting aan de deelnemende mbo-instellingen.